Nieuws
Het laatste nieuws lezen?

In welke landen zijn winterbanden verplicht en wat zijn de regels?

30 oktober 2019 / Nieuws

Winterbanden zijn een essentieel onderdeel van de uitrusting van uw auto als u in de winter de weg op gaat. In Nederland zijn winterbanden echter niet verplicht, maar dit is anders in andere landen binnen Europa.  In het buitenland gelden namelijk wel degelijk bepaalde regels over het gebruik van winterbanden. We hebben het voor u op een rij gezet!

Duitsland
In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijzel. De Duitse wetgeving maakt een onderscheid tussen banden die vóór en vanaf 1 januari 2018 zijn geproduceerd. De regeling is als volgt:
Winterbanden uit 2017 of ouder?: Een band uit 2017 of ouder is volgens de Duitse wet een winterband als die is voorzien van een M+S-codering (‘modder en sneeuw’) op de zijkant.
Winterbanden uit 2018 of nieuwer?: Een winter- of vierseizoenenband die is geproduceerd vanaf 1 januari 2018 moet een sneeuwvloksymbool op de zijkant hebben om wettelijk als winterband aangemerkt te worden. Alleen een M+S-codering voldoet dus niet.

Frankrijk
De wetgeving in Frankrijk is veranderd. In de periode 1 november tot en met 31 maart zijn winterbanden in diverse regio’s verplicht. Bijvoorbeeld in bergachtige gebieden in het oosten en zuiden van Frankrijk, in de Vogezen, een aantal departementen in centraal Frankrijk en op Corsica. In deze en andere gebieden zijn winterbanden verplicht op wegen waar dat met een bord staat aangegeven. Winterbanden moeten voorzien zijn van een M+S-markering (Mud & Snow) + sneeuwvloksymbool op de zijkant van de band.

Zwitserland
Winterbanden zijn verplicht op wegen waar dat met een bord staat aangegeven en moeten minimaal 4 mm profiel hebben.

Oostenrijk
Winterbanden zijn van 1 november tot en met 15 april verplicht bij winterse omstandigheden, zoals (natte) sneeuw en ijzel. Winterbanden moeten minimaal 4 mm profiel hebben.

Tot slot: Italië
Winterbanden zijn verplicht op wegen waar dat met een bord staat aangegeven. Die verplichting geldt in de periode van 15 november tot en met 15 april. Winterbanden moeten een M+S-markering (Mud & Snow) hebben op de zijkant van de band. In het Aostadal zijn winterbanden of sneeuwkettingen verplicht in de periode van 15 oktober tot en met 15 april.
Let op, van 15 mei t/m 15 oktober zijn winterbanden met een lager snelheidssymbool dan de maximum snelheid van het voertuig in heel Italië verboden. Er worden forse boetes gegeven van € 419 tot € 1.682 en ook kan het kentekenbewijs worden ingevorderd.


× Kunnen we u helpen?