Nieuws
Het laatste nieuws lezen?

Internet of Things op wielen, wat betekent dit voor wagenparkbeheer?

19 augustus 2019 / Nieuws

De combinatie van data,  Internet of Things en Artificial Intelligence heeft tegenwoordig een enorme invloed op de autobranche. Door technologie wordt een kantoor op wielen gecreëerd met bijvoorbeeld een stemgestuurde persoonlijke assistent die het rijden veiliger en efficiënter maakt. Daarnaast gaan aanbieders van autodeelsystemen naar de beurs en worden naar alle waarschijnlijkheid meer waard dan autofabrikanten die al heel lang bestaan. Tenslotte: zelfrijdende connected cars gaan ervoor zorgen dat niemand meer een auto hoeft te bezitten. Een belangrijke vraag komt op, hoe ziet het wagenparkbeheer van de toekomst eruit?

Nu: data zorgt voor productiviteit
Een connected car zorgt ervoor dat een wagenparkbeheerder altijd weet wat de status van de auto is. De auto waarschuwt de wagenparkbeheerder of garage bij aankomend onderhoud. Software-updates worden automatisch uitgevoerd en het vervangen van een versleten onderdeel kan ruim van tevoren worden gepland. Dit biedt mogelijkheden: stilstand kan worden verminderd en productiviteit (efficiënt gebruik van de auto) kan worden verhoogd. Met toestemming van de berijder kan de wagenparkbeheerder ook zien waar berijders zich bevinden, welke functies ze in de auto gebruiken en hoe efficiënt ze rijden. Dit biedt de wagenparkbeheerder ook kansen. Bijvoorbeeld door het optimaliseren van routes kunnen de gereden kilometers fors worden verlaagd.

Wat kunnen we nog verwachten in de toekomst?

  • Software-updates gaan ervoor zorgen dat auto’s zichzelf kunnen repareren. Geautomatiseerd worden prestaties geoptimaliseerd en problemen onderweg worden opgelost. Dit gaat leiden tot een daling van de onderhoudskosten.
  • Alle auto’s zullen connected zijn. Honderden sensoren sturen gegevens terug naar de fleetmanagement-software. Deze applicatie registreert alle gegevens en voert taken zoals facturatie en planning geautomatiseerd uit.
  • Virtuele assistenten helpen berijders zuiniger te rijden.

Wij kijken er naar uit om gezamenlijk met onze klanten te investeren in innovatie, doet u mee?

× Kunnen we u helpen?