De kosten voor je leaseauto lopen tijdens de vakantie gewoon door. Denk hierbij aan de bijtelling, de brandstofkosten, enzovoorts. Kun je daar nog wat mee qua belastingen?
Fiscaal vriendelijk tanken in het buitenland
Rij je in je auto van de zaak naar je vakantieadres, dan komen de brandstofkosten in het buitenland vaak voor eigen rekening. Je kunt echter wel gebruik maken van een fiscaal vriendelijke regeling.
Er is namelijk een mogelijkheid om de uitgaven die een werknemer heeft gemaakt voor het tanken in het buitenland te beperken op de fiscale bijtelling voor het privégebruik van de leaseauto. Dit betekent dat de werknemer al snel 40% van de brandstofkosten indirect vergoed krijgt. Desalniettemin zijn er wel enkele regels waar de werknemer zich aan moet houden:
- Het allerbelangrijkste is het overleg met de werkgever. Er moet altijd duidelijk gecommuniceerd worden over deze regeling. Ook moet er overlegd worden of de werkgever mee wil werken aan deze regeling. Het kost de werkgever namelijk niets extra’s. Voor de (loon)administratie levert het wel extra werk op.
- Er moet schriftelijk overeengekomen worden dat zowel de brandstofbonnen als de tolbonnen via de loonadministratie als kosten voor privégebruik van de leaseauto in aanmerking worden genomen. Wij adviseren onze klanten om hierover een bepaling op te nemen in de lease-/mobiliteitsregeling.
- Als werknemer moet je alle bonnen van het tanken en van de tol in het buitenland bewaren.
- De bijtelling kan maximaal € 0 worden, dus heb je meer kosten dan je aan bijtelling hebt, dan heb je pech.
Vragen? Neem gerust contact met ons op!